PERSBERICHT:

Nieuwe film biedt nonduale kijk op het leven

Woensdag 3 april 2013 werd de nieuwe Nederlandse film Alles over niets gelanceerd. De film laat op toegankelijke wijze zien hoe je uit de dagelijkse ratrace kunt stappen door een geheel andere zienswijze op het leven. Die zienswijze heet non-dualiteit en heeft zijn wortels in de Indiase filosofie.
De film, met onder meer Steye van Dam, Natasja van Tilburg, Fleur van der Kieft, Guido Weijers en Julika Marijn, toont simpele inzichten waarmee het leven weer een lust kan worden in plaats van een last.


Leegte opvullen

De film sluit naadloos aan op onze huidige individualistische consumptie-maatschappij waar veel Nederlanders bezig zijn met het zoeken naar opvulling. Door van alles te kopen en na te jagen proberen veel mensen een leegte op te vullen, wat steeds maar weer tijdelijk lukt. Zo blijkt uit recent onderzoek dat ‘leeg voelen’ de meest genoemde klacht is bij werknemers met een burn-out.

Daarnaast zijn veel mensen druk met het in stand houden van hun zelfbeeld, wat doorgaans resulteert in dominant of pleasend gedrag. De controlezucht viert hoogtij en wanneer het leven anders loopt dan dat we gepland hadden, ontstaat frustratie, gepieker en stress. De film laat nieuwe inzichten zien die zorgen voor meer ontspanning, meer kwetsbaarheid en het meer gaan genieten van het huidige moment.

Film, boek en extra dvd
Naast de film wordt 3 april tevens het Alles over niets boek en een extra dvd gepresenteerd. In dit boek komen veertien personen aan het woord die met regelmaat over non-dualiteit spreken. Op hun eigen manier verwijzen zij naar verschillende non-duale inzichten. De extra DVD bevat interviews met deze mensen waarin dieper wordt ingegaan op diverse thema's, waaronder de vrije wil, zelfbeeld, kwetsbaarheid, verslaving, de illusie van controle en het Nu.

Bijzonder project
Het project Alles over niets werd mogelijk gemaakt dankzij de passie en inzet van 86 mensen die zich geheel belangeloos hebben ingezet voor de film, het boek en de extra dvd. Dit project is het levende voorbeeld van dat je gezamenlijk, geheel belangeloos vanuit passie en enthousiasme iets moois kunt creëren.

Meer informatie over nondualiteit is te vinden op www.nondualiteit.nu

Neem voor vragen / artikelen / interviews even contact op!


Op 3 april 2013 vond de première van Alles over niets plaats in Pathé
Tuschinski
in Amsterdam.

Recensie in InZicht
Met het verschijnen van Alles over Niets wordt duidelijk hoezeer het verspreiden van de non-duale boodschap uitgeverij Samsara ernst is. De uitgave is dit keer niet slechts een boek, zoals we van deze uitgeverij gewend zijn, maar tevens een speelfilm en een serie interviews over non-dualiteit, beide vastgelegd op twee dvd’s die smaakvol verzonken liggen in de kartonnen omslag.

In het boek staan veertien korte biografieën van leraren, gevolgd door hun visie op het non-duale gedachtegoed, en op de interview-dvd komen deze personen nog eens terug in gesprekken van gemiddeld tien minuten. Onder hen veel bekende InZicht-namen zoals Hans Laurentius en Joanika Ring, en ook die van InZicht-hoofdredacteur Han van den Boogaard (die samen met Paul Smit de samenstelling en redactie voor zijn rekening nam).

Qua persoonlijkheid en temperament zijn het heel verschillende mensen, maar de inhoud van hun verhaal is gelukkig steeds eenduidig. Een opvallende stem in het geheel is die van Roeland de Looff, die de eenheidsvisie vanuit wetenschappelijke hoek benadert. Zijn uitleg van de energetische eenheid van het materiële en immateriële, en van het voorafgaan van een handeling aan een gedachte, onderschrijft de non-duale filosofie helder en overtuigend.

Maar het meest spectaculaire onderdeel van het project is zonder twijfel de korte speelfilm, waarin vijf dertigers tobben met de gebruikelijke  liefdes- en werkproblemen. In gesprekken en monologues intérieurs worden we deelgenoot gemaakt van hun angsten en verlangens. Door de realistische dialogen en het geloofwaardige spel lijkt het soms alsof de kijker naar een goed geschreven tv-serie zit te kijken. Het enige verschil wordt gevormd door de incidentele gastoptredens van Paul Smit en andere non-duale leraren, die de interactie vanuit het non-duale perspectief becommentariëren. Deze benadering van alledaagse problemen die iedereen herkent, maakt duidelijk dat werkelijke spiritualiteit niet zweverig hoeft te zijn. De film laat simpelweg zien hoe praktisch en verrijkend het kan zijn om te leven vanuit de eenheidservaring.

Paul Smit en Patrick Kicken, samen al een paar jaar actief op radio en podcasts, namen samen met Robert van den Broek en Ismaël Lotz het initiatief tot het maken van deze film. Ze vonden in korte tijd een filmploeg bereid belangeloos aan het project mee te werken, en ook uitgeverij Samsara was direct enthousiast. Dat resulteerde in een heldere en uiterst onderhoudende introductie tot de non-dualiteit. (Frans Hasselaar)

Recensie Biblion
Na een voorwoord van de samensteller en filmer Paul Smit (1976) en een inleiding door de uitgever, geven veertien spirituele leraren (allen met een website) hun visie over non-dualiteit, ook wel advaita genoemd, een duizenden jaren oude filosofie uit India. Hoewel zij dit vanuit hun eigen gezichtspunt doen, komt een aantal gedachten toch steeds terug zoals 'het ik' bestaat niet, wij zijn één bewustzijn, er is geen eigen wil en het leven gaat zoals het gaat. Het volgen van deze ideeën kan rust geven waardoor er ruimte komt voor liefde en compassie. bijgesloten twee dvd's; een laat op speelse wijze herkenbare situaties zien in het dagelijks leven waarop twee mannen commentaar geven. Op de andere dvd worden de verschillende schrijvers geïnterviewd waardoor er steeds een ander aspect van de advaita belicht wordt. Deze vorm maakt het soms moeilijk te begrijpen gedachtegoed voor zowel leken als ingewijden duidelijker. Dit verzorgd uitgegeven boek is het waard verschillende keren op te pakken en de teksten te overdenken en te verinnerlijken. ruimte bladspiegel; met kleine zwart-witfoto's van de geïnterviewden. (S. Roest-Mouissie)

Recensie Bewustzijn Magazine
In nummer 25 van BewustZijn Magazine stond een dubbelinterview over de film en het bijbehorende boek 'Alles over niets', met initiatiefnemer Paul Smit en actrice Julika Marijn. Zowel boek als film gaan in op de Advaita Vedanta, een spirituele traditie die uit oude Indiase geschriften stamt. Het is een manier die kan helpen de constante stemmen in onze hoofden wat rustiger te laten worden en laat zien dat je als mens slechts een werkzaam instrument bent in plaats van een bepalende doener die alles onder controle heeft. Boeiende kennis, zeker, maar hoe maak je hier een toegankelijke film over? De makers verdienen een compliment omdat het ze gelukt is dit toch redelijk zware onderwerp over nondualiteit begrijpelijk en met veel humor neer te zetten. Hoe gek kun je worden van de onrust die andere mensen bij zich dragen en hoe voorkom je dat je een speelbal wordt van andermans angsten of meningen? In je hoofd ontstaan zo vaak de meest verschrikkelijke scenario's over situaties die misschien wel nooit gaan gebeuren. 'Alles over niets' zit boordevol kleine herkenbare dingen van het leven die ons totaal van slag kunnen brengen. Een belangrijke whatsapp bijvoorbeeld, waarvan je wel gezien hebt dat de ander het heeft gelezen, maar hij of zij heeft er nog niet op gereageerd. Stel je eens voor dat je al je gedachten gelooft, dat je denkt dat ze waar zijn. Hoe druk kun je het niet hebben. Het brengt veel rust wanneer je je beseft dat, wat we ook denken, het nooit de waarheid kan zijn. Goed, slecht, mooi, lelijk, het zijn allemaal slechts ideeën. Ze hebben niets met de werkelijkheid te maken, maar worden wel als zodanig door onze hersens geïnterpreteerd en gewaardeerd. In een leuke, aansprekende vorm neemt de film ons mee in deze materie; het boek en de andere bijgevoegde dvd zorgen voor de nodige verdieping.

 

Alles over niets in de media

Alles over niets - Arold Langeveld op radio 10 Gold


Alles over niets in de Happinez

Arold Langeveld over 'Alles over niets' bij FunX (mp3)


Interview in BewustZijn Magazine: Julika Marijn & Paul Smit

Omroep Helmond met regisseur Robert van den Broek: